Hier wat technische artikelen

http://www.monmouth.com/%7Eratso/Virago/TechInfo.htm#TimingAdvance

over het vervroegen van de ontsteking van een virago

http://www.carmo.nl/ bedrijf wat ontstekingen fabriceert en modificeert

bovenstaande zijn links, onderstaande is een eigen artikel.

Yamaha TCI unit

TCI-unit 2e serieDe Yamaha TCI (transistor controlled ignition) unit zorgt voor de vonken in de bougies. Dit d.m.v. een paar opnemers in het motorblok die een puls afgeven naat de TCI unit. Deze zorgt dan voor de vervroeging bij oplopend toerental en voor de aansturing van de bobines.

Hier zie je zo'n unit. Bij de eerste modellen XV zat deze onder de tank gemonteerd, bij de Virago's op het achterspatbord, achter de accu.

Het probleem met sommige units is dat ze verouderen en dus mindert goed hun werk doen. Dit verouderen komt door het verlopen van de waardes van sommige componenten in de unit. Dit mede door de hoge temperatuur waar de units (zeker die onder de tank) aan blootgesteld worden.

De unit van Wilma d'r Yamaha gaf ook problemen en dus op internet en bij motorsloperijen gezocht. Op internet vond ik een Site van een Amerikaan die de units voor $90,- reviseerde. Het probleem is dat je hem dan wat lang kwijt bent.

Maar aangezien Roger ook een beetje verstand heeft van electronica moest de revisie ook zelf gedaan kunnen worden. De meest logische stap is om de eindtransistors te vervangen en alle diodes die in het schakel gedeelte zitten. Tevens werden alle electrolitische condensatoren (elco's) vervangen omdat deze nog wel eens willen verlopen. Op de afbeelding zie je waar de componenten zitten. Twee diodes zijn niet teruggeplaatst, omdat die voor de zijstandaard beveiliging waren en die hebben wij niet meer nodig!

Een probleem is om de oude onderdelen bereikbaar te maken, omdat deze in lijm zijn gevat om kapot trillen tegen te gaan. Voorzichtig lossnijden zonder de onderliggende weerstanden e.d. te beschadigen. De onderzijde van de printplaat is voorzien van een beschermende laag, deze is met wasbenzine eenvoudig te verwijderen.

De componenten die ik heb gebruikt zijn:    

2

transistors

BU 806

6

elco's

1 f 100 Volt

4

elco's

4,7 f 100 Volt

4

diodes

1N5408

2

diodes

1N4007

 Bij elkaar is dit voor ongeveer f 25,= (11,50) onderdelen en een uurtje of twee werk. Na het monteren van de onderdelen de condensators weer vastzetten met wat lijm en aan de onderzijde alle componenten opnieuw solderen, bij deze unit zat er n weerstand los.... Na gedane zaken de onderzijde van de printplaat weer behandelen tegen vocht/corrosie.

Zoals je op de Yamaha-pagina heb kunnen lezen was deze reparatie niet afdoende, jammer van de f 25,= maar we zoeken nu verder naar een oplossing.........

De oplossing hebben we uiteindelijk gevonden bij Carmo Electronics omdat een ontsteking van een 750, 920 of TR1 toch te veel afwijkt van die voor een 1100.