deel 1,Duitsland, Polen, Baltics


 Aanvang zondag 30-5-2004 1e pinksterdag 532 km gereden

Na dakpop toch goed opgedroogd. Rond negen uur ontbijt bij de buren want onze koelkast is leeg. Het is bewolkt maar droog. Om tien uur weggereden met Frank in ons kielzog. Rijdende vort gezwaaid. Langzamerhand word het zonnig en lekker warm. Het is rustig op de weg, vrij veel snelweg gereden. Rond de middag waren we de grens over bij Nieuweschans, richting Bremen. Binnendoor een stuk gereden en Hamburg voorbij. We staan op een camping aan de Ratsenburger See vlakbij Lubeck. De eerste dag is goed voor ruim 500 km. Tanja heeft geen achterrem (wordt nu ontlucht voor de tent), Roger heeft een aangepaste achterband, een los boutje heeft een apart profiel gecreëerd. Op de camping lekker vissie gegeten en we nemen nu een “koffie”, lekker! Beetje moe waren we wel, om 21.00 uur lag Wilma al plat, de rest volgde niet veel later. 

Dag 2 maandag 31-5   2e pinksterdag 411 km
Het is lekker weer, ontbijtje voor de tent gedaan en voor tienen al op pad. Lekker binnendoor gereden, dwars door Schwerin heen. Toen wegnummer 104 gevolgd tot Polen. De grens was een deceptie, er wordt niks meer gecontroleerd! In Polen dwars door Szczecin, via een stukje hutseknutse snelweg doorgereden tot Iňsko. Lekkere vieze Poolse camping, op de wc was de stront het schoonst! Lekkere macaroni bij de tent gemaakt en minestrone soep in de kaartenbak gegooid, oeps foutje…  In de tent lekker pinda’s gedopt en biertjes gedronken, even voor elven slapen gaan.

 

Dag 3 dinsdag 1-6  310 km

Richting Gdansk! Lekker binnendoor (er is niks anders!) via allerlei gehuchten en hotseklotse weggetjes. Naarmate we dichterbij Gdansk/Gdynia werd het steeds drukker met het verkeer. Ook zagen we toen eindelijk wat motorrijders. Via het drukke Gdynia door het centrum van Sopot naar een camping. Deze was helaas nog dicht maar iets noordelijker was wel een camping open. Dit was de zelfde als waar we 13 jaar geleden al eens zijn geweest. Goed sanitair, veel Duits/Nederlandse campers. Inkopen gedaan bij een supermarkt in Gdynia. 

Dag 4 woensdag 2-6

Vroeg wakker want het is al heel vroeg licht. Toch maar weer gaan slapen en redelijk laat opgestaan, ontbijtje en met de trein naar Gdansk. Onderweg van twee treinkaartjesbeambten kaartjes gekocht want op het station in Sopot was niks. In Gdansk eerst plassen! Vervolgens een boekje/plattegrond gekocht en slenteren maar. Langs de haven door oude en nieuwe straatjes. Aldaar ook aan de patat en hamburgers, dit naast een suikerspinnenmadam (oma moet ook geld verdienen). Met de trein weer terug naar Sopot, het plan was om daar een supermarkt te vinden. Lukte niet! Wel van terras naar terras gewandeld. Naast de camping bij een benzinepomp brood en bier gescoord. Kipfilet (over van de b.b.q. van gister) vermengd met een pakje kip-tandoori, dus toch weer lekker gegeten. Biertje en sterke koffie toei en weer slapen.

Dag 5 donderdag 3-6   396 km

Weer veel te vroeg wakker door te veel licht, zelfs Wilco en Tanja sliepen nog! Roger ging douchen en Wilma opruimen. Na rustig een uitgebreid ontbijt te hebben genuttigd zijn we tegen half tien gaan rijden. Dwars door Gdansk, stukje “snelweg” en dan binnendoor. Weer hotsebotse wegen maar snel genoeg waren we bij Ketzryn, alwaar de “Wolfsschanze” ligt, de commandobunkers van Hitler. Erg indrukwekkend! Verder richting Litouwen gereden. Erg vriendelijke mensen onderweg en dorpen die er zwaar verwaarloosd uitzien. Echt Oostblok dus! Verder lekker weertje ongeveer 21 graden, zonnetje, wolkje. Prachtig! We zitten op een camping die eigenlijk die naam niet mag hebben (kost 48zł) met een caravan echtpaar. Eerst een “grasspriet” (wodka met gras erin) gedronken en dan lekker rustig eten met gebakken piepers, worstjes met paprika/ui en paksoi.

 

 

 

]

Dag 6 vrijdag 4 juni  277 km

Lekker lang geslapen na een drankbacchanaal Tanja en Wilco zaten al met koffie te wachten tot wij zouden opstaan. Om tien uur weer op pad door het laatste stuk Polen. Mooi, rustig, leuke weg. De grens was niet veel, 5 tellen en we stonden in Litouwen. Dreigende lucht maar de wegen zijn goed, ruim en weinig verkeer. Dus ook wat saai. Verder binnendoor over een grind-zandpad richting Vilnius. De stad was warm en erg druk, geen succes. Snel verder naar het noorden, gestopt bij het Europees geografisch centrum (steen en wat vlaggen), verder een camping zoeken. We belanden in een 6 persoons huisje met douche en muggen. Er was geen restaurant dus de noodrantsoenen worden aangebroken. We komen al aardig in het vakantieritme. ’s Avond in de kantine met een internetcomputer lopen stoeien en aardig dronken geworden met de locals. Bier (heet hier Alus) gaat met halve liters tegelijk en kost geen drol.

 

 

Dag 7 zaterdag 5 juni  450 km

Weer vroeg wakker in ons huisje. Wilma is aardig opgedroogd maar de rest heeft een kater. De restanten worden opgemaakt voor ontbijt, water hebben we niet want de waterpomp is stukgegaan gisteravond. Het eerste stuk rijden was helemaal top! De wegen leken wel een achtbaan, later werd het weer vlak en een beetje saai. Bij de kruisen heuvel geweest, erg imposant. Het is ondertussen erg warm geworden en er moet weer eens getankt worden (LPG heet  hier Dujos) en boodschappen gedaan. We rijden Letland in via een makkelijke grenscontrole. Onderweg weer veel grindwegen gereden. Bij ons einddoel voor deze dag breekt bij Roger z’n zijspanwielophanging af. Gelukkig treffen we een Russische motorrijder met connecties. Terwijl we bij een restaurantje aan het eten zijn worden er hulptroepen opgeroepen. De reparateur praat redelijk Duits en hij heet Valdis Lacis, adres: Meness 15  Sigulda. Voor een ieder die eens met de motor met pech in Letland staat, je kan hem altijd bellen: (00371)9447443.  Wiel eruit, as mee, lassen en na 2,5 uur rijden we weer! Het was inmiddels al 21.30 dus in deze stad, Sigulda, een hotel genomen. (€ 36 per kamer/per nacht), chips en drank op de kamer genuttigd en dan eindelijk douchen en slapen.

 

 

 

Dag 8 zondag 6 juni  450 km

Redelijk laat opgestaan en een chaotisch ontbijt genuttigd in het hotel.alles rustig opgepakt en Wilco’s kofferrek vastgebonden want deze is gebroken. Helaas was Valdis Lacis, die gister Roger’s motor heeft gelast, niet in de stad. Lekker doorgereden over rommelige wegen tot we op de transitroute naar het noorden kwamen. Deze weg was goed maar saai. Hier ook onze eerste bui regen gehad, hier werden de motoren dus ook niet schoon van! De grenscontrole was kort maar grondig, zelfs het framenummer werd gecheckt.  Het valt op dat de namen van de dorpen e.d. steeds “Finser” er uit gaan zien naarmate we noordelijker komen, zeker in Estland. Verder lekker doorgereden naar de kust en hier een goede camping gevonden. Zeker voor v.m. ‘Oostblok’ camping Netjes en schoon sanitair, dorp met winkels en restaurants op 1,5 km en aan het strand (Eesti karavan, net buiten Võsu in het park Vihula Vald / Lääne-viruma) Het is net iets duurder dan de andere twee “Baltics”, dit geldt ook voor het bier en het eten. Maar, desalniettemin, het is nog steeds heel goedkoop. De Noordkust van Estland is aardig toeristisch vanwege de vele Finnen die hier komen. ’s Avonds zitten we in de tent een drankje te nuttigen vanwege de vele muggen.

Dag 9 maandag 7 juni  163 km

Het is weer maandag! Ondanks het vroege licht toch nog lekker kunnen uitslapen. We beginnen nu echt te merken dat we noordelijker zijn, de nachten worden steeds korter. Na langdurig ochtend ritueel gaan we tegen half twaalf rijden. De ruim 150 km duurde toch nog 4 uur. Dit vanwege de vele wegwerkzaamheden, uiteraard met EU-geld. Onderweg getankt, ook weer gas. Wilco zijn bagagerek is nu aan twee kanten gebroken en ook van Tanja d’r motor is de accubak losgebroken. In Narva eerst geld van de vorige landen gewisseld naar Estst geld. Campings zijn er niet in de buurt dus dan op zoek naar een Hotel. Eentje gevonden die was sjiek-de-friemel, met afgesloten garagebox voor de motoren. Terwijl wij aan het douchen waren zijn Wilco en Tanja op pad om de bagagerekken te latten lassen. De grensovergang naar Rusland hebben we al gezien, vlak naast een kasteel. Later nog even lekker gewandeld en gegeten in een ‘German Pub’. Lekker onder de wol met de oogkleppen op die Tanja gemaakt heeft.

Klik HIER voor het volgende deel

HOME